In ons huisartsencentrum zijn praktijkondersteuners werkzaam.
Zij houden zelfstandig spreekuur o.a voor mensen met hoge bloeddruk en/of diabetes. Zij kunnen u ook begeleiden wanneer u wilt stoppen met roken, of wanneer u wilt weten hoe uw risico is op hart- en vaatziekten.
U kunt een afspraak maken met de praktijkondersteuner via de assistente: tel 0228-511255
Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 13.30 – 14.00 uur heeft de praktijkondersteuner telefonisch spreekuur voor medische vragen of overleg op tel. 0228-748102. Daarnaast kunt u afspraken maken voor longfunctieonderzoek, 24-uurs bloeddrukmeting, hartritmeregistratie of vaatonderzoek wanneer dit door de huisarts is geadviseerd.
Annuleren van een afspraak
We verzoeken u uitsluitend af te zeggen als dit echt niet anders kan. Indien u verhinderd bent, is het belangrijk dat u minimaal 24 uur van te voren afbelt bij de huisartsenpraktijk. De tijd die voor uw gereserveerd was, kan dan nog beschikbaar worden gemaakt voor iemand anders. Wanneer u niet tijdig afmeldt, zijn wij genoodzaakt een schadevergoeding te berekenen.
Onze praktijkondersteuners zijn: Ilse de Wit, Manon van den Brink, Heidi de Boer
De ABPM of 24-uursbloeddrukmeting
Op verzoek van uw huisarts kunt u bij de praktijkondersteuner een afspraak maken voor een ABPM-meting ofwel een 24-uursbloeddrukmeting.
Tijdens het onderzoek wordt ongeveer 24 uur uw bloeddruk geregistreerd. Overdag zal de meter elke 20 minuten uw bloeddruk meten en ’s nachts gebeurt dit ieder uur. Op deze manier krijgt de huisarts een goed beeld van uw bloeddruk tijdens uw dagelijkse bezigheden, zodat de huisarts een optimaal beleid kan bepalen omtrent de behandeling van uw bloeddruk.
Bij een ABPM draagt u een kleine computer gekoppeld aan een bloeddrukmanchet. De meter beïnvloedt uw dagelijks leven bijna niet. Er zijn twee beperkingen. De dag van de meting kunt u niet actief sporten en geen gebruik maken van de douche of het zwembad. Tevens vragen wij u om gemakkelijke, ruimzittende bovenkleding te dragen.
Het resultaat van het onderzoek zal doorgegeven worden aan uw huisarts. Daarna hoort u wat het verdere beleid zal zijn.
Afspraak maken
Voor het maken van een afspraak voor een ABPM/24-uursbloeddrukmeting kunt u bellen maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 13:30-14:00 uur op telefoonnummer 0228-748102.
Het Holter-onderzoek
Op verzoek van uw huisarts kunt u een Holter-kastje krijgen via de praktijkondersteuner. Bij een Holter-onderzoek registreren we met behulp van een recorder een bepaalde tijd uw hartritme.
Het Holter-kastje draagt u in principe twee weken. Het dragen van het Holter-kastje beïnvloedt uw dagelijkse leven niet. U kunt er ook mee sporten. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek uw gewone dagelijkse activiteiten blijft doen.
Voor het maken van een afspraak voor het Holter-onderzoek neemt de praktijkondersteuner telefonisch contact met u op. Na het onderzoek levert u de recorder in volgens afspraak. De uitslag krijgt u via de huisarts. De kosten van het onderzoek vallen onder uw eigen risico.
Heeft u tijdens het gebruik van het Holter-kastje vragen, neem dan contact op met de praktijkondersteuner op het telefonisch spreekuur op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 13.30 – 14.00 uur op telefoonnummer 0228-748102.
Het aansluiten van de recorder
De praktijkondersteuner plakt de elektroden op uw borstkas. Deze elektroden worden aangesloten op een kastje (recorder). U draagt het kastje in een schoudertasje of bevestigt het aan uw broekriem. Het aansluiten kost circa 15-20 minuten.
Wanneer moet ik de knop indrukken?
Op het moment dat u klachten krijgt drukt u op het knopje van de recorder. U schrijft daarna op welke klachten u heeft en wat u aan het doen bent.
De Enkel-arm-indexmeting
Op verzoek van uw huisarts kunt u bij de praktijkondersteuner een afspraak maken voor een enkel-arm-indexmeting ofwel een arterieel vaatonderzoek.
Het onderzoek wordt gedaan om de bloeddoorstroming in uw benen te meten. Op deze manier krijgen wij een goed beeld van uw vaatconditie en kunnen zo nodig adviezen geven om de vaatconditie te verbeteren. Bij het vaatonderzoek wordt, door middel van een bloeddrukband, de druk in uw slagaders gemeten. Met behulp van geluidsgolven wordt er geluisterd naar de doorstromingsgeluiden in uw benen. Voorafgaand aan het onderzoek wordt een vragenlijst met u doorgenomen. Gedurende het onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoeksbank. Het onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer 30 minuten.
Ter voorbereiding verzoeken wij u om :
- gemakkelijk, ruimzittende kleding te dragen.
- gelieve eventuele steunkousen op de dag van het onderzoek niet aan te doen.De uitslag van het onderzoek zal doorgegeven worden aan uw huisarts.Voor het maken van een afspraak voor een enkel-arm-indexmeting kunt u bellen maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 13:30-14:00 op telefoonnummer 0228-748102.
Het COPD Spreekuur
COPD is een chronische longbeschadiging veelal veroorzaakt door roken. Het COPD spreekuur is voor mensen bij wie COPD aangetoond is door middel van een longfunctieonderzoek. Als u COPD heeft en medicatie gebruikt, is geregelde controle zinvol. Deze controle wordt uitgevoerd door de praktijkondersteuner op het COPD-spreekuur.
Tijdens dit spreekuur komen verschillende onderwerpen aan de orde:
1. Voorlichting over het ziektebeeld.
2. Advies over het omgaan met klachten en eventuele beperkingen.
3. Instructie van het medicatiegebruik.
4. Indien gewenst: ondersteuning bij het stoppen met roken.
Tijdens de controle bespreken we hoe het gaat en krijgt u een longfunctieonderzoek (spirometrie). Ook krijgt u twee vragenlijsten met betrekking tot uw activiteiten in het dagelijks leven. De praktijkondersteuner zal met u de longfunctie en de vragenlijsten bespreken en indien nodig advies geven. De praktijkondersteuner werkt hierbij nauw samen met uw huisarts.
De conditie van uw luchtwegen kan verbeterd worden door beweging, stoppen met roken en een gezond gewicht. De praktijkverpleegkundige heeft contact met de fysiotherapeut en de diëtist en kan u, indien gewenst, naar hen doorverwijzen.
U wordt door de praktijkondersteuner minimaal 1x per jaar uitgenodigd op het spreekuur.